Gezond de coronaperiode doorkomen?
Gezond de coronaperiode doorkomen?

Hoe kom je gezond deze periode door? Ben je voornamelijk thuis? Waar kun je dan op letten om gezond te blijven? Hierbij mijn voedingstips en algemene tips om gezond te blijven.

Extra vitamines nodig?

Je hoort vaak dat extra vitamine C helpt om niet ziek te worden. Klopt dat? Was het maar zo simpel, dan was er nooit iemand ziek!

Vitamine C houdt inderdaad de weerstand op peil. Als je gezond eet, 2 stuks fruit en elke dag 250 g groente, dan krijg je makkelijk voldoende vitamine C binnen. Zelfs als je dit niet dagelijks gebruikt, zit het met vitamine C wel goed. Een tekort aan vitamine C is iets wat in Nederland bijna niet voorkomt.

Wel eens aan Vitamine D gedacht? Deze vitamine wordt voor een deel aangemaakt onder invloed van zonlicht. Aan het eind van de winter is de vitamine D status bij de meeste mensen lager. Als je weinig buiten komt maak je geen vitamine D aan. Meestal is het advies 10 mcg per dag. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dit 20 mcg. Kijk voor meer informatie op www.vitamine-info.nl

Hoe kom je geen kilo’s aan?

Stel in deze tijd geen hoge doelen. Wil je afvallen? Blijf realistisch. Op gewicht blijven is ook al mooi. Je bent veel thuis, je verveelt je misschien, je hebt meer tijd om te eten. Of je bent angstig, gefrustreerd en je ‘hebt het wel verdiend’ in deze rottige situatie om een extra stuk chocolade te pakken, een zak chips of een biertje/wijntje.

Probeer de volgende tips:

  • Hou je vaste ritme aan. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Als je voldoende slaapt is het overdag makkelijker om minder te snaaien en beter voor je weerstand
  • Neem 3 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. Slaap je toch uit? Neem later op de middag toch een (kleine) lunch. De kans is anders groot dat je gaat snacken
  • Beperkt de hoeveelheid ongezonde snacks die je in huis hebt, neem tussendoor een stuk fruit of rauwkost
  • Blijf in beweging. Zoek filmpjes op Youtube waar je kunt sporten. Neem een abonnement op Fitchanel. Doe mee met Nederland in Beweging. Sommige sportscholen bieden online lessen aan. Doe elke dag wat oefeningen. Maak hier een vast ritme van. Bijvoorbeeld direct na het opstaan. Of maak er een spel van (ik deed een wedstrijdje wie het langst kan muurzitten met een wc-rol op zijn hoofd. Ik heb gewonnen ?)
  • Misschien heb je nu tijd om iets nieuws (gezonds) te proberen in de keuken? (check de recepten op mijn website)

Crashdieet?

Ga geen crashdieet doen. Dan breek je veel spiermassa af. Krijg je dan griep of het coronavirus? Dan gaat je herstel minder makkelijk. Je lichaam heeft minder reserves. Niet verstandig!

Ben je aan het herstellen van corona?

Misschien ben je flink afgevallen! Schakel dan de hulp van de diëtist in. Met voedingsadviezen of eventueel drinkvoeding geef je je lichaam meer kracht om te herstellen.