7 dingen die je nog niet wist over de avocado
7 dingen die je nog niet wist over de avocado

Als klein meisje keek ik aandachtig naar die donkere harde schil en dat zachte groene vruchtvlees. Mijn moeder sneed de avocado in kleine stukjes, deed er een beetje zout op en smikkelde hem op. “Hmmm, heerlijk!” Ik mocht een hapje proeven en vond het niet vies. Ook niet lekker.

Daarna vond ik nog wel eens een stukje verdwaalde avocado in een garnalencocktail. Maar meer variatie dan dat leek er niet te bestaan.

We spoelen door naar het jaar 2020. De avocado is een instragramster! Hééél gezond (toch?), lekker in smoothies, salades, warme gerechten. Een alles-kunner? Hier zijn 7 dingen die je nog niet wist over de avocado:

1. De avocado is een Instagram-ster

De avocado is superhip! Ik zie hem op T-shirts, pyjama’s, sleutelhangers, theemokken en vooral heel veel op Instagram! Ben je hip? Dan eet je een avocado!

2. Er bestaat een avocado-restaurant

Echt waar, ergens ver weg van huis? Nee hoor, gewoon in Amsterdam, met zelfs twee locaties. Wat staat er op de kaart? Avocadofriet. Salades en burgers. Zelfs avocado cocktails.

3. Is de avocado groente of fruit?

Fruit smaakt meestal zoet en bevat vooral koolhydraten. Geen vetten. Groente bevatten ook meestal geen vetten. Dus lastig te zeggen… De meningen zijn verdeeld. Volgens het Voedingscentrum is het een vruchtgroente. Een term die ik nog niet eerder heb gehoord. Ik vind het een poldernaam.

4. De avocado zorgt voor spraakverwarring

De juiste uitspraak is avocado, zonder ‘d’ ertussen, AVO-cado. Een advocado bestaat niet.  Advocaat (met een ‘d’ ertussen) is een drankje. Het lijkt van elkaar afgeleid, omdat dit drankje oorspronkelijk met avocado gemaakt werd. Later werd dit vervangen door ei.

5. De avocado is goed voor de slanke lijn. Of toch niet?

Lekker en gezond. Tenminste, als je niet op je gewicht hoeft te letten. Een avocado bevat maar liefst 360 kcal, waarvan 35 gram vet. Dat is bijna de helft van wat een volwassen vrouw aan vet nodig heeft op een dag! Een avocado is dus meer geschikt voor iedereen die graag wil aankomen. Wil je graag aankomen? Neemt het er lekker van. Voor degene met een afvalwens: geniet er van, maar met mate.

6. Is de avocado gezond voor de planeet?

De teelt van avocado’s is niet duurzaam. Avocadobomen zijn waterslurpers, die voornamelijk groeien in Zuid-Amerika, Afrika en Israël. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Lange dagen voor lage lonen.

7. We eten 39 miljoen avocado’s

Nederlanders eten 39 miljoen avocado’s per jaar! Dat is vier keer zo veel als 12 jaar geleden. Toen bestond Instragram nog niet. Maar mijn moeder wel, en die eet ze nog steeds graag. Met een beetje zout.