Standaard een veganistisch menu in het ziekenhuis?
Standaard een veganistisch menu in het ziekenhuis?

Tijdens het nieuws op de radio hoor ik dat ziekenhuizen standaard een veganistisch dieet willen voorschotelen. Vanwege het goede voorbeeld dat zij horen te geven. Meer informatie hoor ik niet en er komen heel veel vragen in mij op..

Hoezo?

Wat veel te weinig in het nieuws komt is dat we in Nederland een heel groot probleem hebben met ondervoeding. Jazeker, je leest het goed…. Ondervoeding.

De definitie van ondervoeding is dat iemand langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig is om gezond te blijven. Iemand die ondervoed is heeft niet persé ondergewicht. Je kunt veel te zwaar zijn en toch ondervoed. Ondervoeding kan ook komen door een eenzijdige voeding (iets wat waarschijnlijk door de stijgende prijzen momenteel vaker voorkomt). Ondervoeding zie je niet aan de buitenkant.

We weten dat ondervoeding met name voorkomt bij ouderen: volgens Kenniscentrum Ondervoeding is 20% van de zelfstandig thuiswonende 75+ers is ondervoed. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:
– als de partner die kookte is weggevallen;
– iemand kan door eenzaamheid minder zin hebben om te eten (of boodschappen te doen);
– of door medicatiegebruik en ziekte waardoor de eetlust vermindert.
Een groot deel van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis zijn ouder en dat verklaart misschien waarom zo’n 15% van alle mensen die in het ziekenhuis liggen ondervoed zijn. Alhoewel dit niet alleen bij ouderen voorkomt. Ook kinderen in het ziekenhuis zijn vaak ondervoed.

Waarom is ondervoeding eigenlijk zo erg? Onvoldoende inname in combinatie met inactiviteit (zoals bedlegerigheid in een ziekenhuis) leidt tot afname van de spiermassa. Dit kan zorgen voor slechte of langdurige genezing, minder weerstand, een langere ziekenhuisopname en zelfs eerder overlijden.

Nu snap je mijn vraagtekens. Waarom ga je mensen die weinig eetlust hebben een bepaald voedingspatroon opleggen? Misschien houden zij helemaal niet van een veganistische curry en wat krijgen ze dan? Dat ze überhaupt eten is voor hen op dit moment het belangrijkst.

Gelukkig zie ik, als ik op onderzoek uitga, dat de headline die ik op de radio hoorde genuanceerder ligt. Ze maken zich vooral zorgen om de bio-industrie en geven aan dat iemand op verzoek iets anders kan bestellen.
Ik ben blij dat er aandacht is voor minder dierlijk eten. Ik ben voorstander van een lagere ecologisch voetafdruk en een eerlijkere voedselverdeling over de wereld.

Ik weet dat het ook zeker mogelijk is om een veganistisch, gezond en eiwitrijk dieet voor te schotelen aan iemand die in het ziekenhuis ligt. Maar IK zou er wel de kanttekening bij willen plaatsen dat dit heel specialistisch werk is. Je kunt het snel verkeerd doen en iemand letterlijk tekort doen. Dus schakel een goede plantaardige diëtist in om alles uit te rekenen en laat mensen die het niet willen of niet lekker vinden iets ander kiezen. Stel het patiëntenwelzijn voor het veganistische voedingspatroon.

Tot slot, vergeet de bezoekersrestaurants niet. Als je bij iemand op bezoek gaat, misschien wel dagelijks, ben je na een tijdje zelf ondervoed wegens gebrek aan vitaminen… Elke dag patat, hamburgers of saucijzenbroodjes. Daar wordt de aarde, maar toch zeker de bezoeker niet beter van?