Prikkelbare darm? Misschien is het FODMAP dieet iets voor jou

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 7 mensen heeft in meer of mindere mate PDS klachten. Bijvoorbeeld een opgeblazen buik (‘ik lijk wel zwanger’), winderigheid, buikpijn, diarree en verstopping.

Gelukkig bestaat het FODMAP dieet. Dit dieet werkt bij ongeveer 3 op de 4 mensen. Bij hen is al binnen 2 tot 6 weken een verbetering te merken.

Wat zijn FODMAPs?

FODMAPs zijn koolhydraten die niet volledig in de darmen worden verteerd en opgenomen. Bacteriën zetten de FODMAPs om en daarbij ontstaat gas. Dat veroorzaakt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. De darmen zetten uit en dit kan pijn doen. FODMAPs zitten van nature in voedingsmiddelen en worden ook toegevoegd. FODMAP is een acroniem. De letters staan voor:

Fermenteerbare (het proces waarbij darmbacteriën onverteerbare koolhydraten omzetten in gas)

Oligosachariden (fructanen en GOS, te vinden in tarwe, rogge, ui, knoflook, sommige groenten en peulvruchten)

Disachariden (lactose, te vinden in melk, yoghurt, zachte kazen)

Monosachariden (fructose, te vinden in honing, appel, bewerkte producten)

And (en)

Polyolen (sorbitol en mannitol, te vinden in sommige fruit-en groentesoorten en sommige zoetstoffen)

Kan ik met het FODMAP beginnen ?

Het FODMAP dieet volgen, zonder dat PDS is vastgesteld, is onverstandig. Sommige symptomen van een prikkelbare darm lijken namelijk op klachten die voorkomen bij andere aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan coeliakie, de ziekte van Crohn, collitus ulcerosa, endometriose, of darmkanker. Ga daarom eerst langs de huisarts en laat, indien nodig, testen uitvoeren om er zeker van te zijn dat je inderdaad een prikkelbare darm hebt en niet iets anders. Een prikkelbare darm is erg vervelend, maar niet gevaarlijk.

Wat houdt het dieet in?

Het FODMAP dieet is behoorlijk ingewikkeld. Het wordt een stuk gemakkelijker als een gespecialiseerde diëtist je hierbij helpt. Het dieet begint met de eliminatiefase. In deze fase vermijd je alle producten waarin FODMAPs voorkomen. Dit duurt 2 tot 6 weken. Daarna is de introductiefase. Hierin test je waar je op reageert door verschillende producten weer uit te gaan proberen. Deze herintroductiefase duurt 6-8 weken. Op dat moment heb je een goed overzicht van de producten waar jij wel of niet tegen kan. Dan volgt de laatste stap. Samen met de diëtist kijk je hoe jouw voedingspatroon volwaardig en gezond blijft. Kun je vervangende producten gebruiken zodat je geen tekorten krijgt in bepaalde vitaminen en mineralen? Bijvoorbeeld lactosevrije melk ipv gewone melk, of speltbrood ipv tarwebrood.

Ik kan je helpen!

Ik heb veel ervaring met het begeleiden bij een FODMAP-dieet en ik heb de FODMAP opleiding gevolgd bij de Monash University. Ik ga ervoor dat je klachten verminderen en dat je nog lekker en volwaardig blijft eten.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem contact op of maak een afspraak via de webagenda.