Lekker eten en toch slank blijven (of zelfs afvallen)?
Lekker eten en toch slank blijven (of zelfs afvallen)?

Afgelopen kerst was ik in Frankrijk. Er wordt regelmatig gesproken over de Franse Paradox. Hoe kan het dat de Fransen relatief slank en gezond zijn? De Franse keuken gebruikt geen ‘light’. Wel ruim roomboter en vette vleessoorten. En wat dacht je van de wijn?

Eén verklaring is niet zo makkelijk te geven. Ik denk dat het met meerdere factoren te maken heeft. Een van de dingen die mij opvallen is dat porties kleiner zijn dan wij gewend zijn.

Mijn voorbeeld werd bevestigd toen ik cupcakes ging maken. Ik had een recept meegenomen uit Nederland. (Dit is geen stukje over ‘gezonde’ cupcakes. Deze diëtist houdt af en toe ook van zoet).
Zo op het oog waren de cakevormpjes uit het Franse bakblik behoorlijk klein. En dat klopte, want ik hield de helft van het beslag over. Dus ik heb nog een tweede ronde gebakken. Er konden 22 cakejes uit mijn beslag (ipv 12 volgens het recept).

Kleinere porties

Pling! Wat een idee…! Op deze manier eet je toch iets lekkers, alleen met bijna 2 keer minder calorieën! Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je meer dan 1 cupcake eet, anders is je ‘winst’ weg. ?

1 ‘Nederlandse’ cupcake bevat 328 kcal en 1 ‘Franse’ kleinere cupacke ‘slechts’ 179 kcal. Verklein je daarnaast ook de portie van je maaltijd en andere tussendoortjes, dan kan dat behoorlijk schelen in je gewicht.

Tips om porties te verkleinen:

  • Eet porties uit de jaren ‘50/’60’/70, toen waren maaltijden en tussendoortjes veel kleiner. Schep minder op, gebruik kleinere borden. Denk ook aan je ontbijtschaaltje (zoals bijvoorbeeld voor je yoghurt)
  • 3 opscheplepels lasagne op een ontbijtbordje, valt er bijna vanaf. Maar op en groot bord verdwijnt het in het niets. Dezelfde hoeveelheid van een klein bord geeft meer voldoening. Je ogen en maag werken samen
  • Eet rustig aan en doe geen andere dingen tijdens het eten (zoals op je telefoon of tv kijken). Als je namelijk bewust met eten bezig bent, voel je je eerder voldaan en blijft je portie kleiner
  • Denk aan kleinere dessertschaaltjes en glazen, zelfs kleiner bestek zorgt ervoor dat je minder eet
  • Snij in kleinere stukken (denk aan taart / pizza), eet je meestal 1 stuk? Dan is je stuk nu wat kleiner
  • Weeg in je hand, een koekje wat minder zwaar weegt, bevat minder kcal
  • Weeg en meet af en toe tijdens het koken. Het kan een echte eye-opener zijn om te zien hoeveel je eet
  • Hou je van grote porties? Vul bij de warme maaltijd de helft van je bord met groente, veel vulling, weinig calorieën
  • Ook bij de lunch (en ontbijt) kun je groente erbij nemen voor een goede maagvulling, denk aan snoeptomaten, komkommer, wortel etc. Of neem een groentesoepje?
  • Koop kleinere verpakkingen. Onbedwingbare trek in chips of koekjes? Neem een zakje uitdeelchips, leg de rest weg. De kans is kleiner dat je terugloopt voor een tweede zakje. Als je een grote zak openmaakt, gaat hij net zo makkelijk in één keer leeg. Koop een kleine verpakking koekjes. De grote gaat ook op (misschien niet in één keer, of wel ?), maar ook verspreid over meerdere keren, gaat hij toch op.