Nationale Week Zonder Vlees
Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees is afgelopen maandag van start gegaan. Ik deed mee en startte afgelopen zaterdag al.

Tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek werd ik uitgedaagd om diëten te proberen. Om te ondervinden wat mijn patiënten soms zouden moeten doorstaan. Ik heb een aantal dagen glutenvrij gegeten, zonder lactose, koolhydraatarm, streng eiwitbeperkt. Soms al liggend in bed. Als je bedlegerig bent moet je ook eten. En ik wilde weten of dat lukt.

Mijn week zonder vlees

Ik vind het nog steeds leuk om te experimenteren en te ondervinden hoe het voelt om ‘anders’ te eten. Dus toen ik hoorde over de Nationale Week Zonder Vlees vond ik dat een uitdaging. Ik eet voor mijn gevoel niet veel vlees. Ik eet lang niet elke dag vlees. Maar klopt dat wel?

Wat heb ik zoal gegeten? De grootste verandering zat voor mij in het avondeten. Bij de lunch eet ik weinig vleeswaren.

Behalve dinsdag toen ik een cursus had, inclusief lunch. Er kwamen broodjes kroket voorbij en stokbroodjes met vooral vleeswaren. Gelukkig kon ik tussen de broodjes ham, rookvlees en salami, ook nog een broodje kaas vinden. De soep die geserveerd was, had balletjes. Dus dat at ik niet. Een andere cursist had van te voren aangegeven vegetarisch te eten en die kreeg haar eigen zakje met lekker belegde broodjes zonder vlees. Dat had ik dus beter ook kunnen doen!

Mijn avondmaaltijden waren als volgt:

  • Zaterdag: pannenkoeken (zoet met kaneelsuiker en hartig met kaas)
  • Zondag: pastasalade (te vinden op mijn website)
  • Maandag: harira (Marokkaanse linzensoep, zonder vlees) met volkoren brood
  • Dinsdag: vegetarische lasagne met veel groente en volkoren lasagnebladen
  • Woensdag: maissoep met quesedillas van volkoren wraps
  • Donderdag: omeletrolletjes met volkoren couscous en groente
  • Vrijdag: curry met zilvervliesrijst en kikkererwten

Blijf ik na deze week vegetarisch eten? Nee… Ik wil wel bewuster kiezen. Ik wil zeker meerdere dagen vegetarisch blijven eten. Alhoewel ik dit al deed. Maar nu misschien toch iets vaker? Zou ik het om kunnen draaien… ? Vegetarisch eten en af en toe een stukje vlees?

En volgend jaar? Dan doe ik zeker weer mee met de Nationale Week Zonder Vlees!