PINDA-BANAAN BROOD (low FODMAP)
PINDA-BANAAN BROOD (low FODMAP)

Als je het FODMAP dieet volgt (voor mensen met een prikkelbare darm) dan is het best een uitdaging om een lekker koekje of brood te vinden.
Daarom dit low FODMAP brood. Lekker bij de koffie of een plakje als aanvulling op je boterham.

INGREDIENTEN voor ongeveer 16 plakjes
3 bananen (geen bruine!)
1 el koekkruiden
100 g havermout
100 g boekweitmeel
8 g bakpoeder
250 g lactosevrije kwark
100 g ongezouten pinda’s
100 g rozijnen
3 eieren
evt 2 eetlepels suiker

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pureer de bananen met een mixer of een vork. Maal de havermout fijn in een keukenmachine/staafmixer. Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door, tot alles aan elkaar plakt.
Vet een cakeblik in, of leg er bakpapier in. Doe het deeg erin en zet 60 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of hij gaar is (als hij er schoon uitkomt is de cake gaar).
Even laten afkoelen en dan in plakjes snijden. Lekker om meteen een plakje op te eten. Maar je kunt ook plakjes invriezen. ’s Ochtends eruit halen en je hebt wat lekkers tussendoor of een aanvulling op je lunch.

Extra tips:
FODMAPS kunnen zich opstapelen en dat betekent dat als je meer eet dan de klachtenvrije grens, je alsnog buikklachten kunt krijgen. Je kunt per keer maximaal 2 plakjes nemen.
Ook lekker om te variëren met noten. Laat de pinda’s weg en kies bijvoorbeeld walnoten, amandelen of iets anders wat je lekker vindt. In de eliminatie fase kun je geen pistache of cashewnoten gebruiken.

Als je het FODMAP dieet niet volgt, is dit natuurlijk ook lekker. Je kunt dan 200 g volkoren tarwemeel gebruiken (of 100 g havermout en 100 g volkoren tarwemeel) en ‘gewone’ kwark.